• Αρχική
  • Γιώργος Κ. Ξηραδάκης- Ευχές για το νέο Έτος 2020

Γιώργος Κ. Ξηραδάκης- Ευχές για το νέο Έτος 2020

Το ξεκίνημα της νέας δεκαετίας του 2020 μας βρίσκει εν μέσω διαφορετικών προκλήσεων, προκαλώντας  ποικίλα συναισθήματα. Είμαστε ευτυχείς που ζούμε σε μία χώρα που προσφέρει ό,τι μπορεί, αφού είναι πλήρης σε προϊόντα, υποδομές και φυσικό κάλλος.  

Εάν εξαιρέσουμε τα συναισθήματα ανησυχίας που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις οι οποίες σε κάποιο βαθμό ήρθαν αναπάντεχα με το ξεκίνημα του νέου χρόνου, δυνητικά η χώρα μας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης.  Η μελλοντική χρησιμοποίηση εκτάσεων, ώστε να εξελιχθούν σε περιοχές ανάπτυξης  πολλών επιχειρήσεων που θα συνδυάζουν την  πράσινη οικονομία, την καινοτομία και την μεταποίηση, είναι τομέας ικανός και επικερδής. Αναγκαία προϋπόθεση βεβαίως είναι τις ευκαιρίες που εκπέμπουν τέτοιου είδους τομείς ανάπτυξης να τις εκμεταλλευτούμε σωστά  χρησιμοποιώντας τα πλούσια χαρακτηριστικά της φυλής μας γύρω από την επιχειρηματικότητα και τις διεθνείς σχέσεις.  Επιπροσθέτως αναγκαίο είναι να καμφθούν βασικές γραφειοκρατικές  αγκυλώσεις έτσι ώστε να αντληθούν μεγάλα κεφάλαια και να προσελκυσθούν μεγάλες επενδύσεις και πολλές θέσεις εργασίας

Η πρόκληση για το 2020 για όλους εμάς που ζούμε σε αυτήν την πλούσια σε αγαθά χώρα είναι η πίστη και η διασπορά αυτών των δυνατοτήτων που υπάρχουν με σκοπό όλη η κοινωνία να συστρατευτεί και να οδηγηθούμε στην πραγματική ευημερία. Μια ευημερία η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό κλονίζεται από τα μεγάλα προβλήματα του Έθνους που είναι το δημογραφικό και το εκπαιδευτικό.  

Από την άλλη μεριά, η  κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι κατά πως φαίνεται οι τομείς στους οποίους θα υπάρξουν οι σημαντικότερες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στην επόμενη δεκαετία. Η εξέλιξη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που επηρεάζει καθοριστικά τη διαδικασία παραγωγής, τη βιομηχανία και εν τέλει τον άνθρωπο, αποτελεί πανάκεια για την έγκαιρη μετάβαση της χώρας μας στη νέα εποχή. Είναι θέμα επιβίωσης για τη χώρα μας να δουλέψουμε για να ξεπεράσουμε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το δικό μας μερίδιο αγοράς με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία μας. Η Ελληνική οικονομία πρέπει να τοποθετηθεί στη νέα δεκαετία με όρους μέλλοντος, αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης. 

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα βίωσε μια δεκαετή περίοδο έντονης οικονομικής αστάθειας κατά την οποία, η απομείωση των οικονομικών μεγεθών, η ραγδαία άνοδος της ανεργίας, η δραματική μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης, το brain-drain, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το τεράστιο ιδιωτικό χρέος αφαίρεσαν με βίαιο τρόπο το οξυγόνο από την ελληνική κοινωνία. Έπειτα από τρία προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να υλοποιήσουμε και τις τελευταίες εθνικές εκλογές, η ελληνική οικονομία μπαίνει στη νέα δεκαετία. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκομίσαμε σε αυτή την περίοδο προκειμένου να διαχειριστούμε τις προκλήσεις της νέας δεκαετίας.

Η ευχή μου προς όλους για το 2020 είναι να εργαστούμε περισσότερο από κοινού στη διαμόρφωση συνειδήσεων παρά στην δημιουργία «ειδήσεων» και κινήσεων εντυπωσιασμού σεβόμενοι τους διαχρονικούς κόπους και θυσίες του Ελληνισμού.