• Αρχική
  • Ομιλία στη Σύρο επ’ ευκαιρία των εγκαινίων της πλωτής δεξαμενής Βιολάντω στα Ναυπηγεία του Νεωρίου

Ομιλία στη Σύρο επ’ ευκαιρία των εγκαινίων της πλωτής δεξαμενής Βιολάντω στα Ναυπηγεία του Νεωρίου

 Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεε ,

Αξιότιμε περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκου

Αγαπητοί εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε σήμερα στη Σύρο για να γιορτάσουμε μια ιδιαίτερη στιγμή για τον τόπο που όλη η Ελλάδα γνωρίζει ως το πρώτο εμπορικό λιμάνι της Ελλάδος και που υπήρξε από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου στις αρχές του 18ου αιώνα. Ευχαριστώ θερμά την ONEX SYROS SHIPYARDS για την πρόσκληση να παρευρεθώ σήμερα στα επίσημα εγκαίνια της μεγάλης ανακαινισμένης δεξαμενής «ΒΙΟΛΑΝΤΩ» μεγέθους Panamax.

Το Νεώριο όπου έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να βλέπουμε την προσπάθεια αναβίωσής του, έχει μια πορεία άνω των 160 ετών.

Για εμάς, τους Έλληνες της θάλασσας, η αδρανοποίηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης της Σύρου όλα αυτά τα χρόνια αποτελούσε πόνο ψυχής. Η νέα αυτή επενδυτική πρωτοβουλία την οποία και χαιρετίζω με ιδιαίτερη συγκίνηση αποτελεί μια ένδειξη ότι όταν υπάρχει σεβασμός μεταξύ των εμπλεκόμενων ομάδων (επενδυτών, εργαζομένων, τοπικών κοινωνιών και ρυθμιστικών και θεσμικών αρχών) μπορούν να γίνουν δημιουργικές κινήσεις προς όφελος της ανάπτυξης της οικονομίας και του πολιτισμού με σεβασμό προς το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για έναν επιπλέον λόγο. Στην Ελλάδα της κρίσης που όλοι βιώνουμε την τελευταία δεκαετία η ελπίδα και προοπτική ανάπτυξης έρχεται από έναν τομέα που εμείς οι Έλληνες έχουμε στο DNA μας: ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. Οι επενδυτικές προσπάθειες όπως στον Πειραιά και το Νεώριο δείχνουν ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, τη φαντασία μας και συμπράττουμε με τους εταίρους μας είμαστε σε θέση να υλοποιούμε τα οράματά μας προ όφελος όλων των εμπλεκομένων.

Είμαστε ένας λαός παγκοσμιοποιημένος από τη φύση του και αυτό το οφείλουμε στη θάλασσα και τη ναυτοσύνη μας. Ανά τους αιώνες έχουμε υπάρξει φορείς μεταφοράς και ανταλλαγής ιδεών και πολιτισμού μέσω του εμπορίου. Η θάλασσα και το εμπόριο για άλλη μια φορά είναι ικανές συνθήκες που θα συμβάλλουν στο να ξεκολλήσουμε από τον πάτο και να συμπεριληφθούμε σα χώρα μεταξύ των κρατών που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην δημιουργία μιας Ευρώπης δημιουργικής και ανθρώπινης.

Προσωπικά είμαι θερμός υποστηρικτικής πρωτοβουλιών που θα δημιουργούν τις σωστές προϋποθέσεις προσέλκυσης νέων επενδύσεων και να συμβάλλουν όχι μόνο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες με σεβασμό στο περιβάλλον. Είμαι ιδιαίτερα δε θερμός υποστηρικτής πρωτοβουλιών που θα βοηθούν εμάς τους ίδιους να δημιουργούμε και να εξάγουμε τις

ιδέες μας και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας κάτι που θα μας δώσει τη δυνατότητα εμείς οι ίδιοι να δημιουργούμε θέσεις εργασίας.

Για να υλοποιηθούν όμως τα παραπάνω χρειάζεται να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και αυτό θα το καταφέρουμε μόνο με το να είμαστε ενεργοί, να έχουμε ένα κοινό όραμα και να είμαστε οπλισμένοι με υπομονή και πείσμα. Η απόφασή μου να ασχοληθώ με τα κοινά μέσω της συμμετοχής μου ως Υποψήφιος Ευρωβουλευτής στις επικείμενες εκλογές σχετίζεται με την υλοποίηση του οράματος της δημιουργίας μιας ενεργής και δραστήριας Ελλάδας, η οποία θα είναι στο κέντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων, με τη θάλασσα να αποτελεί πυξίδα προς την ανάπτυξη.